Home > Volwassenen > Behandelafdelingen > Pijnrevalidatie voor patiënten met chronische pijn

Pijnrevalidatie

Waarom pijnrevalidatie? Als u al lange tijd last heeft van pijn, kan dat uw leven behoorlijk beïnvloeden. Chronische pijn kan u belemmeren in bijvoorbeeld uw werk, huishouden, hobby’s en sociale contacten.

Het Rijnlands Revalidatie Centrum helpt u om de negatieve gevolgen van pijn te verminderen. U ontdekt welke mogelijkheden u heeft en waar uw grenzen liggen. Door op een andere manier met pijn om te gaan, en te concentreren op wat voor u waarde heeft in uw leven, helpen we u om weer een zinvol bestaan te leiden. Pijnvermindering is daarbij geen doel, maar meestal wel het gevolg van uw veranderde leefwijze.

Zie onze resultaatkaarten pijnrevalidatie, die een duidelijk beeld geven wat de effecten zijn van de pijnrevalidatie van het RRC:

Voor wie is pijnrevalidatie geschikt?
Als de pijn langer dan drie maanden bestaat en medische behandeling of therapie geen verbetering geeft, kan pijnrevalidatie zinvol zijn. Bijvoorbeeld voor mensen met:

  • Aspecifieke rugklachten
  • Fibromyalgie
  • Nekklachten na een trauma (Whiplash)
  • K.A.N.S. = Klachten aan Arm, Nek en/of Schouder (RSI)
  • Chronische pijnklachten in botten, spieren en/of gewrichten.


Deskundige begeleiding
Tijdens uw revalidatie krijgt u begeleiding van een behandelteam dat bestaat uit een revalidatiearts, fysiotherapeut, ergotherapeut, haptonoom, psycholoog en maatschappelijk werker. Zij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met chronische pijn.


Hoe ziet het revalidatieproces eruit?

1. Voorlichtingsbijeenkomst
Nadat u bent aangemeld door uw (huis-)arts, krijgt u een uitnodiging voor de voorlichtingsbijeenkomst in groepsverband. Als u dat wilt, kunt u ook een naaste meenemen. De voorlichtingsbijeenkomst is een verplicht programma-onderdeel. U krijgt informatie over het doel en de inhoud van pijnrevalidatie bij het RRC, zodat u een inschatting kunt maken of pijnrevalidatie iets voor u is.

2. Vragenlijst
Als u denkt dat pijnrevalidatie u kan helpen, krijgt u aan het einde van de bijeenkomst een uitgebreide vragenlijst mee. Deze lijst vult u thuis in en stuurt ze zo snel mogelijk naar ons terug. Aan de hand van uw antwoorden krijgen wij een beeld van uw pijnklachten en uw persoonlijke situatie. Het kan zijn dat we naar aanleiding daarvan tot de conclusie komen dat pijnrevalidatie (op dat moment) geen passende behandeling voor u is. Daarover zullen we u persoonlijk informeren.

3. Screening
Nadat wij uw vragenlijsten hebben doorgenomen en voldoende ingang zien voor vervolgonderzoek, wordt u uitgenodigd voor een screening (onderzoek). Op deze dag heeft u afspraken met de revalidatiearts, de psycholoog en de fysiotherapeut. Aan de hand van gesprekken en tests beoordelen zij of u voldoende kunt profiteren van het behandelprogramma.
We streven ernaar deze afspraken zo goed mogelijk te plannen. Hierop volgend, zo mogelijk in dezelfde week, hoort u van ons of u kunt deelnemen aan pijnrevalidatie en wanneer u kunt beginnen.

Pijnrevalidatie RRC4. Revalidatie
Daarna start de revalidatiebehandeling. U komt gemiddeld tussen de drie en zeveneneenhalf uur per week naar het revalidatiecentrum, verspreid over drie of vier dagen. De individuele afspraken duren gemiddeld drie kwartier tot een uur. we proberen de afspraken zo veel mogelijk na elkaar te plannen, met pauzes. In de eerste drie weken stelt u met de verschillende behandelaars uw persoonlijke revalidatiedoelen op, waar u aan gaat werken. Naast individuele behandeling kunt u deelnemen aan diverse groepen, zoals de ontspanningsgroep, de fysiosportgroep en de zwemgroep. De totale revalidatie duurt 15 weken.

In twee korte films vertellen oud-patiënten over hun ervaringen met pijnrevalidatie.


Wat vraagt pijnrevalidatie van u?
Pijnrevalidatie is intensief en vraagt een actieve inbreng van uzelf. U leert kritisch naar uw eigen gedrag te kijken en belemmerende patronen los te laten.

U komt gedurende vier maanden gemiddeld drie tot zeveneneenhalf uur per week naar het revalidatiecentrum, verspreid over meerdere dagen. Naast reistijd is het belangrijk dat u tijd en ruimte heeft voor het doen van huiswerk en oefeningen. Houd er rekening mee dat u gemiddeld twintig uur per week met revalidatie bezig bent. Dat betekent dat u ruimte moet maken in uw dagprogramma en eventueel tijdelijk minder kunt werken.


Ervaringen van deelnemers

“Na een auto-ongeluk 2 jaar geleden, kreeg ik steeds meer pijn in mijn nek, hoofd en schouders. Ik kon steeds minder en moest stoppen met werken. Door mijn grenzen te accepteren en van daaruit op te bouwen, ben ik een heel eind gekomen. Ik ben nu bezig met een re-integratietraject en ga binnenkort beginnen op een leuke nieuwe werkplek.” “Ik deed alles nog wel, maar altijd met veel pijn in mijn lijf. Het vechten tegen de klachten kostte veel energie en het werd steeds moeilijker om mijn activiteiten goed vol te houden. Ik heb geleerd dat ik minder perfectionistisch mag zijn, waardoor activiteiten me nu veel minder moeite kosten. Ik kan nu ook veel beter ontspannen en genieten.”

“Uitgaan, sporten, leuke dingen doen… Door mijn rugpijn lukte dat niet meer. Ik ga nu weer uit met mijn vriendinnen en ik sport twee keer in de week. Ik heb nog wel pijn, maar het staat minder op de voorgrond. Ik doe weer wat ik wil.”


Aanmelding en vergoeding
Voor pijnrevalidatie is een verwijsbrief van een (huis)arts nodig. Hij of zij mag de aanmeldingsbrief naar één van onderstaande adressen sturen. Uw zorgverzekeraar vergoedt pijnrevalidatie.


Locaties
Voor pijnrevalidatie bij het RRC kunt u terecht in Alphen aan den Rijn (locatie Alrijne ziekenhuis) en Leiden (locatie Wassenaarseweg):

RRC Pijnrevalidatie Alphen aan den Rijn
Meteoorlaan 4
2402 WC Alphen aan den Rijn
Tel: 0172-467090
Fax: 0172-467696

RRC Pijnrevalidatie Leiden
Hoofdlocatie Wassenaarseweg
Wassenaarseweg 501
2333 AL Leiden
Balie Volwassenrevalidatie, tel: 071-5195 270, fax: 071-5195 146