Home > Volwassenen > Behandelafdelingen > Pijnrevalidatie voor patiënten met chronische pijn

Pijnrevalidatie

Waarom pijnrevalidatie? Als u al lange tijd last heeft van pijn, kan dat uw leven behoorlijk beïnvloeden. Chronische pijn kan u belemmeren in bijvoorbeeld uw werk, huishouden, hobby’s en sociale contacten.

Het Rijnlands Revalidatie Centrum helpt u om de negatieve gevolgen van pijn te verminderen. U ontdekt welke mogelijkheden u heeft en waar uw grenzen liggen. Door op een andere manier met pijn om te gaan, en te concentreren op wat voor u waarde heeft in uw leven, helpen we u om weer een zinvol bestaan te leiden. Pijnvermindering is daarbij geen doel, maar meestal wel het gevolg van uw veranderde leefwijze.

Zie onze resultaatkaarten pijnrevalidatie, die een duidelijk beeld geven wat de effecten zijn van de pijnrevalidatie van het RRC:

Voor wie is pijnrevalidatie geschikt?
Als de pijn langer dan drie maanden bestaat en medische behandeling of therapie geen verbetering geeft, kan pijnrevalidatie zinvol zijn. Bijvoorbeeld voor mensen met:

  • Aspecifieke rugklachten
  • Fibromyalgie
  • Nekklachten na een trauma (Whiplash)
  • K.A.N.S. = Klachten aan Arm, Nek en/of Schouder (RSI)
  • Chronische pijnklachten in botten, spieren en/of gewrichten.


Deskundige begeleiding
Tijdens uw revalidatie krijgt u begeleiding van een behandelteam dat bestaat uit een revalidatiearts, fysiotherapeut, ergotherapeut, haptonoom, psycholoog en maatschappelijk werker. Zij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen met chronische pijn.


Hoe ziet het revalidatieproces eruit?

Vragenlijst
Nadat u door een arts naar ons bent verwezen, nemen wij eerst contact met u op voor een afspraak met de revalidatiearts. Tevens ontvangt u van ons een e-mail met een inlogcode voor een digitale vragenlijst. De vragenlijst bevat onder andere vragen over uw persoonlijke situatie, pijnklachten, medische voorgeschiedenis, de beperkingen die u vanwege de pijn ondervindt en uw verwachtingen van pijnrevalidatie. U vult deze vragenlijst thuis op de computer in en stuurt die naar ons op. Als het voor u een bezwaar is om de vragenlijst op de computer in te vullen, sturen wij u een schriftelijke vragenlijst toe.

Afspraak met revalidatiearts
De revalidatiearts ontvangt de vragenlijst en zal tijdens de afspraak dieper in gaan op uw pijnklachten, wensen, vragen en verwachtingen. Zo nodig doet de arts aanvullend lichamelijk onderzoek.

Het is belangrijk dat u vooraf voor u zelf nagaat wat u wilt bereiken met pijnrevalidatie en welke vragen u aan de revalidatiearts heeft.

De revalidatiearts bekijkt tijdens de afspraak of u verder gaat met pijnrevalidatie of een andere behandeling elders. Als u verder gaat met pijnrevalidatie dan nodigen wij u uit voor een voorlichtingsbijeenkomst en een screening bij de fysiotherapeut en psycholoog. Als een andere behandeling elders beter bij u past, dan zal de revalidatiearts u daar een verwijzing voor geven of uitleg geven over de andere behandeling.

Voorlichtingsbijeenkomst
De voorlichtingsbijeenkomst is 1x per maand in groepsverband, met andere mensen die zijn aangemeld voor pijnrevalidatie. Als u dat wilt kunt u iemand uit uw naaste omgeving meenemen.

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst krijgt u informatie over het doel en inhoud van pijnrevalidatie en praktische informatie over wat de behandeling van u vraagt. Zo kunt u inschatten of pijnrevalidatie iets voor u is. De voorlichtingsbijeenkomst is een verplicht programma-onderdeel.

Screening door fysiotherapeut en psycholoog

U wordt ook uitgenodigd voor onderzoeken door de psycholoog en de fysiotherapeut. Aan de hand van gesprekken en tests beoordelen zij of u voldoende kunt profiteren van het behandelprogramma. Daarna hoort u van de arts of u kunt deelnemen aan pijnrevalidatie en hoort u uiteindelijk van de planner wanneer u kunt beginnen.


Het revalidatieproces

De revalidatiebehandeling duurt gemiddeld 15 weken en is opgebouwd uit een combinatie van individuele behandelingen en groepsbehandelingen:

Revalidatieproces  Inhoud Afspraken per week
Waardenfase week 1 t/m 5 – Kennismaking behandelaars
– Uitleg behandelvisie ACT
– Inventariseren hulpvragen,
mogelijkheden, uitdagingen en
waarden
– Uitnodigen belangrijke naaste
– Doelen opstellen voor behandeling
– Start behandeling
Variërend tussen 4,5 tot 6 uur
Behandelfase week 6 t/m 15 – Werken aan uw persoonlijke doelen en waarden
– Lichaamsbewustwording en ontspanning
– Bewustwording van helpende en belemmerende gedragspatronen
– Balans creëren in willen en kunnen
– Nieuwe gedragspatronen aanleren
– Opbouwen van waardevolle activiteiten
Variërend tussen 2 tot 7 uur
Eindevaluatie week 16 Eindgesprek met revalidatiearts 15 minuten

 
U komt gemiddeld 5 uur per week naar het revalidatiecentrum, verspreid over drie of vier dagen. De individuele afspraken duren gemiddeld drie kwartier tot een uur. We proberen de afspraken zo veel mogelijk na elkaar te plannen, met ruimte voor pauzes.

In twee korte films vertellen oud-patiënten over hun ervaringen met pijnrevalidatie.


Wat vraagt pijnrevalidatie van u?
Pijnrevalidatie is intensief en vraagt een actieve inbreng van uzelf. U leert kritisch naar uw eigen gedrag te kijken en belemmerende patronen los te laten.

U komt gedurende vier maanden gemiddeld drie tot zeveneneenhalf uur per week naar het revalidatiecentrum, verspreid over meerdere dagen. Naast reistijd is het belangrijk dat u tijd en ruimte heeft voor het doen van huiswerk en oefeningen. Houd er rekening mee dat u gemiddeld twintig uur per week met revalidatie bezig bent. Dat betekent dat u ruimte moet maken in uw dagprogramma en eventueel tijdelijk minder kunt werken.


Ervaringen van deelnemers

“Na een auto-ongeluk 2 jaar geleden, kreeg ik steeds meer pijn in mijn nek, hoofd en schouders. Ik kon steeds minder en moest stoppen met werken. Door mijn grenzen te accepteren en van daaruit op te bouwen, ben ik een heel eind gekomen. Ik ben nu bezig met een re-integratietraject en ga binnenkort beginnen op een leuke nieuwe werkplek.” “Ik deed alles nog wel, maar altijd met veel pijn in mijn lijf. Het vechten tegen de klachten kostte veel energie en het werd steeds moeilijker om mijn activiteiten goed vol te houden. Ik heb geleerd dat ik minder perfectionistisch mag zijn, waardoor activiteiten me nu veel minder moeite kosten. Ik kan nu ook veel beter ontspannen en genieten.”

“Uitgaan, sporten, leuke dingen doen… Door mijn rugpijn lukte dat niet meer. Ik ga nu weer uit met mijn vriendinnen en ik sport twee keer in de week. Ik heb nog wel pijn, maar het staat minder op de voorgrond. Ik doe weer wat ik wil.”


Aanmelding en vergoeding
Voor pijnrevalidatie is een verwijsbrief van een (huis)arts nodig. Hij of zij mag de aanmeldingsbrief naar één van onderstaande adressen sturen. Uw zorgverzekeraar vergoedt pijnrevalidatie.


Locaties
Voor pijnrevalidatie bij het RRC kunt u terecht in Alphen aan den Rijn (locatie Alrijne ziekenhuis) en Leiden (locatie Wassenaarseweg):

RRC Pijnrevalidatie Alphen aan den Rijn
Meteoorlaan 4
2402 WC Alphen aan den Rijn
Tel: 0172-467090
Fax: 0172-467696

RRC Pijnrevalidatie Leiden
Hoofdlocatie Wassenaarseweg
Wassenaarseweg 501
2333 AL Leiden
Balie Volwassenrevalidatie, tel: 071-5195 270, fax: 071-5195 146