Home > Volwassenen > Onze zorg > Voedingsadvies

Voedingsadvies

Waarmee kan de diëtist u helpen?
Veel mensen denken bij het woord diëtist aan overgewicht en afvallen. Natuurlijk kan dat een goede reden zijn om eens met de diëtist te gaan praten. Maar de diëtist kan meer voor u betekenen:

  • Uit onderzoek blijkt dat goed gevoede mensen zich zowel lichamelijk als geestelijk beter voelen. Wonden genezen sneller, het risico op complicaties en bijvoorbeeld doorligplekken is kleiner en spierkracht blijft beter behouden. De diëtist leert u wat voor u goede voeding is.
  • Na een CVA kunt u moeite hebben met eten en drinken. Misschien heeft u bijvoorbeeld last van slikklachten. De diëtist past dan samen met de logopedist de dikte van de voeding aan.
  • Als u verminderde eetlust heeft, loopt u een groter risico op ondervoeding. Het blijkt dan vaak lastig om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. De diëtist kan u hierover adviseren.
  • Ongewenste gewichtstoename komt ook voor na een CVA, bijvoorbeeld doordat u veel minder lichamelijk actief kunt zijn. Natuurlijk kunt u dan ook terecht bij de diëtist voor adviezen. Hij of zij kan u ook meer vertellen over gezonde voeding en de ondersteunende rol van voeding bij bijvoorbeeld stoelgangproblemen, diabetes mellitus, een hoog cholesterolgehalte of bloeddruk. De diëtist houdt rekening met uw voedingsgewoonten en mogelijkheden en probeert samen met u tot een passend dieet te komen.

Deze module kunt u alleen volgen op advies van de revalidatiearts of de Consulent Chronische Zorg.