A-Z Behandelingen

Spina bifida

Wat is spina bifida?

Uw kind heeft spina bifida, in de volksmond beter bekend als ‘open ruggetje’. Letterlijk betekent het gespleten wervelkolom. Er zijn twee vormen:

Open spina bifida (spina bifida aperta)
Bij een open spina bifida zijn meerdere ruggenwervels niet goed gevormd. Op de plek van de getroffen ruggenwervels hebben ook het ruggenmerg en de bijbehorende zenuwen niet de juiste vorm. Als uw kind een open spina bifida heeft, kunt u dat direct bij de geboorte zien. U ziet op de rug een soort wond. Vaak zit er een blaar op die plek, die gevuld is met vocht. Als de blaar kapot is, ligt het zenuwweefsel bloot. Dit ziet er naar uit, maar een operatie kan daar gelukkig veel aan veranderen.

Verborgen spina bifida (spina bifida occulta)
Ook bij een verborgen spina bifida zijn meerdere ruggenwervels, en op die plek ook de zenuwen en het ruggenmerg niet goed ontwikkeld. Bij de geboorte is niet duidelijk een wond te zien is, of een vochtblaas. Daarom duurt het soms even voor u weet wat er met uw kind aan de hand is. Een aanwijzing kan soms een plukje haar, een bultje of kuiltje of huidverkleuring op een plek op het ruggetje zijn.

Verschijnselen
De wervelkolom kun je zien als een telefoonkabel die zorgt dat spieren en zenuwen opdrachten en aanwijzingen kunnen krijgen. Als de kabel beschadigd is, komen boodschappen niet of verkeerd door. Uw kind kan dan last hebben van:

  • moeite met het ophouden van ontlasting of plas
  • verlammingen aan voet-, been- en heupspieren
  • blaasproblemen die kunnen leiden tot nierbeschadiging

Uw kind hoeft gelukkig niet van alle verschijnselen last te hebben. Meestal heeft een kind een derde tot de helft van de genoemde klachten. En met de juiste behandeling kan uw kind nog veel bereiken. Daarvoor ben u bij het RRC aan het juiste adres.

Spina bifida wordt bij het RRC behandeld als neuro-musculaire aandoening (NMA). Meer informatie daarover en over de behandeling vindt u hier.