Home > Ouders & Kinderen

Ouders & Kinderen

Kinderen ervaren een ziekte of aangeboren aandoening anders dan volwassenen. Een kind kan bijvoorbeeld moeite hebben met alledaagse vaardigheden zoals lopen, eten, contact maken met anderen en leren op school. Kinderrevalidatie biedt praktische oplossingen en helpt kinderen op een manier die bij hen past. Zo hangt de behandeling onder meer af van de leeftijd en ontwikkelingsfase van het kind. Ook gebeurt de behandeling het liefst poliklinisch, zodat kinderen in hun thuissituatie kunnen blijven.

De kinderrevalidatie helpt ouders bij de opvoeding en verzorging van hun kind. Een goede communicatie tussen ouders en behandelteam is essentieel: de problemen die de ouders aangeven zijn richtinggevend voor de behandeling. De behandelaars en de ouders zoeken samen naar praktische hulpmiddelen en aanpassingen die de zorg voor ouders en kind kunnen verlichten.

Kennismaking met kinderrevalidatie
Uw kind kan bij ons beginnen met revalidatie als hij of zij een verwijzing heeft. Bijvoorbeeld van de huisarts, de kinderarts of een medisch specialist. Is er zo’n verwijzing? Dan krijgt uw kind als eerste een kennismakingsgesprek met een van onze artsen. Ieder kind is anders en iedere aandoening is anders. Daarom hebben wij een aparte afdeling kinderrevalidatie met specialisten voor elke aandoening. Binnen dat team bekijken we welke behandelaars uw kind gaan helpen om het behandelplan te realiseren. Elk behandelteam bestaat uit meerdere specialisten die u en uw kind kunnen helpen op weg naar meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid.

Kinderen van 0 tot vier jaar
Ons team Vroegbehandeling behandelt kinderen tot vier jaar. De kinderen hebben vaak een aangeboren afwijking. Aan het begin van elke behandeling legt de arts goed uit wat het revalidatiecentrum voor uw kind kan doen en stellen ouders en team samen de behandeldoelen vast. Hier leest u meer over de behandelingen.

Het RRC heeft een samenwerkingsverband met medisch kinderdagverblijf ‘De Schavuiten’ in Leiden. Kinderen die de bij De Schavuiten zitten en revalidatietherapie volgen, worden onder begeleiding van een medewerkster gebracht en gehaald. Lees hier meer.

KinderrevalidatieKinderen van 4 tot 18 jaar (schoolgaande kinderen)
Ons Team Schoolgaande Jeugd behandelt kinderen tot 18 jaar. Dit team werkt veel samen met Mytylschool de Thermiek en reguliere scholen waar kinderen op zitten die bij ons in behandeling zijn. Zo sluiten revalidatie en school goed bij elkaar aan. Aan het begin van elke behandeling legt de arts goed uit wat het revalidatiecentrum voor uw kind kan doen en stellen ouders en team samen de behandeldoelen vast. Hier leest u meer over de behandelingen. Behandeling vindt plaats in Leiden, maar ook in het Alrijne Ziekenhuis in Alphen aan den Rijn kunnen kinderen terecht voor intake en poliklinische behandeling bij de kinderrevalidatiearts. De arts is eens per maand op woensdag aanwezig. De afspraken worden ingepland vanuit Leiden.

Samenwerking met school
Ook als uw kind revalideert, moet het gewoon naar school. Misschien gaat uw kind naar de Mytylschool. Het RRC biedt ook poliklinische revalidatiebehandeling aan kinderen uit de regio die regulier onderwijs volgen. Lees hier meer over de mogelijkheden.

Voorzieningen
Kinderen en ouders maken tijdens de behandeling gebruik van verschillende voorzieningen, zoals de sportzaal, het zwembad, de instrumentmaker, de orthopedisch schoenmaker en de kapper, die in onze hoofdlocatie zijn gevestigd. We ondersteunen desgewenst ook bij het zoeken naar een geschikte sport voor na de revalidatie.

Meer weten?
Benieuwd wat patiënten en ouders ervaren gedurende de behandeling? Bekijk de filmpjes van twee kinderen die behandeld zijn bij het RRC.  Meer lezen over kinderrevalidatie? Kijk ook eens hier.