A-Z Behandelingen

Hersentumor (al dan niet geopereerd)

Wat is een hersentumor?

Een hersentumor is een opeenstapeling van cellen. Deze cellen stoppen niet met delen, waardoor een steeds groter gebied kan worden aangetast.

Hersentumoren komen niet vaak voor bij kinderen, maar zijn toch de meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen na leukemie. Er zijn tientallen soorten hersentumoren. Voor deze tekst maken wij daartussen geen onderscheid. Voor gedetailleerde informatie verwijzen wij u bijvoorbeeld naar www.hersenstichting.nl.

Gevolgen
Of uw kind een goed- of kwaadaardige tumor heeft, zegt niet altijd iets. De gevolgen van een tumor worden vooral bepaald door waar deze zit. Zo kan een niet-kwaadaardige tumor veel schade aanrichten, omdat hij weefsel wegdrukt. Ook de leeftijd en de behandeling van de tumor zorgen ervoor dat niet ieder kind andere gevolgen ondervindt van een hersentumor. De een heeft relatief veel last, de ander weinig. Helaas heeft de meerderheid tot op latere leeftijd verschijnselen die met de tumor te maken hebben. Dit kan zijn weerslag hebben op het hele gezin. Bij het RRC proberen we de gevolgen van een hersentumor bij uw kind zo beperkt mogelijk te houden.

Een hersentumor is zogenaamd niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Meer informatie vindt u op de pagina over NAH.