A-Z Behandelingen

Charcot Marie Tooth (ziekte van)

Wat is de ziekte van Charcot Marie Tooth?

Charcot-Marie-Tooth heet ook wel de ziekte van HMSN (Hereditaire motorische en sensorische neuropathie) . Neuropathie betekent ziekte van de zenuw. Door een erfelijke afwijking raken de zenuwen langzaam beschadigd. De eerste klachten treden vaak op aan de langste zenuwbanen: die naar de voeten en handen gaan. Bij kinderen beginnen de eerste symptomen vaak in de eerste 10 levensjaren, maar vaak ook pas later.

Verschijnselen
Er zijn verschillende typen HMSN. Hier gaat het over de vormen die op de kinderleeftijd kunnen beginnen. Niet ieder kind heeft dezelfde klachten. Klachten kunnen zijn:

  • problemen bij het lopen door slappere spieren in de voeten en onderbenen
  • Vervormen van de voet door slappere spieren (holvoet)
  • later mogelijk minder spierkracht in onderarmen en handen
  • moeheid
  • minder gevoel waardoor makkelijker blaren of wondjes kunnen ontstaan

Omdat het heel wat betekent als uw kind de diagnose HMSN heeft gekregen, besteden we niet alleen aandacht aan uw kind, maar ook aan de gevolgen die dit heeft voor u en uw gezin. Bovendien is HMSN een erfelijke aandoening en komt het nogal eens voor dat een van de ouders ook deze diagnose heeft. Dat is overigens niet altijd bekend.

HMSN wordt bij het RRC behandeld als een neuro-musculaire aandoening (NMA). Voor meer informatie over NMA en de behandeling daarvan klikt u hier.