Home > Actuele berichten > RRC als eerste revalidatiecentrum landelijke doelstelling patiëntenportaal behaald

RRC als eerste revalidatiecentrum landelijke doelstelling patiëntenportaal behaald

Gemaakt op maandag 13 augustus 2018 12:31

Het Rijnlands Revalidatie Centrum en Sophia Revalidatie hebben als eerste revalidatiecentrum de eerste doelstelling van het VIPP-programma (Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional) behaald. Na een formeel akkoord van het Ministerie van Volksgezondheid, kunnen de twee fuserende revalidatiecentra het bijbehorende subsidiebedrag definitief als toegekend beschouwen.

Het VIPP is opgesteld door het Ministerie van Volksgezondheid, in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), om te stimuleren dat in 2020 alle Nederlanders digitaal toegang hebben tot hun medische gegevens én medicatie-overzichten digitaal inzichtelijk zijn. Hierdoor kunnen patiënten zich beter voorbereiden op het gesprek met hun arts en zijn zij beter in staat mee te denken en te beslissen in hun behandeling. De zorg zou hierdoor patiëntgerichter, doelmatiger en veiliger worden.

VIPP-doelstellingen
De doelstellingen zijn als volgt:
– Vanaf 1 oktober 2018 kan de patiënt op aanvraag een download van zijn/ haar medische gegevens krijgen.
– Vanaf 31 december 2018 kan de zorginstelling een digitaal actueel overzicht van medicatie van de patiënt raadplegen.
– Vanaf 31 december 2019 heeft de zorginstelling een beveiligd patiëntenportaal waarin de patiënt zijn/ haar medische gegevens kan inzien.
– Vanaf 31 december 2019 kan de zorginstelling medicatievoorschriften digitaal aanbieden als vooraankondiging en/of recept.
– Vanaf 31 december 2019 kan de zorginstelling digitaal een actueel medicatieoverzicht (inclusief medicatieafspraken) aan de patiënt verstrekken bij ontslag.

Prachtig instrument
De Raad van Bestuur van het RRC en Sophia Revalidatie is blij met het positieve resultaat. Het patiëntenportaal ziet zij als een hele goede ontwikkeling. “We vragen het al lange tijd van patiënten: ‘denk mee, beslis mee!’ Met het patiëntenportaal hebben we een prachtig instrument in handen waarmee we de patiënt intensiever bij zijn behandeling betrekken. Dit sluit helemaal aan bij het doel van medisch specialistische revalidatie: de patiënt leren om zelf de regie over zijn behandeling en zijn aandoening te nemen.”