Home > Actuele berichten > RRC doet mee met Transparantie Challenge NFK

RRC doet mee met Transparantie Challenge NFK

Gemaakt op donderdag 30 november 2017 10:01

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) heeft ziekenhuizen om openheid gevraagd over hun gebruik van Patient Reported Outcome Measures (PROMs) en de Patient Reported Experience Measures (PREMs) binnen oncologie. Veertien ziekenhuizen – waaronder het RRC – hebben informatie hierover verstrekt.

PROMs zijn vragenlijsten die worden ingevuld door de patiënt. De vragenlijsten gaan meestal over kwaliteit van leven of het functioneren van de patiënt. PREMs zijn vragenlijsten, die anoniem worden ingevuld door de patiënt. De vragenlijsten geven inzicht in de ervaring en tevredenheid van de patiënt met de geleverde zorg.

De NFK wil door de Transparantie Challenge meer zicht krijgen op wat er gemeten wordt en waar. Zij denken dat de resultaten uit PROMs en PREMs een belangrijke bron van informatie vormen voor de individuele patiënt, bijvoorbeeld voor het gesprek met de arts. Maar ook voor groepen patiënten, bijvoorbeeld voor belangenbehartiging en keuzeinformatie.

Ziekenhuizen geven aan PROMs en PREMs vooral te gebruiken voor interne kwaliteitsverbetering (81%), patiëntenzorg (56%), benchmarking (50%) en wetenschappelijk onderzoek (38%). NFK wil samenwerken met een aantal ziekenhuizen om de resultaten uit PROMs en PREMs waardevoller te maken voor de patiënt. Hierover gaat NFK ook in gesprek met het RRC.