A-Z Behandelingen

GBS

Voor wie is revalidatie zinvol?

Poliklinische revalidatie is zinvol voor u als GBS u beperkt in uw leven. Alledaagse bezigheden kunnen dan een grote opgave zijn. Bijvoorbeeld lopen, wassen, aankleden, eten, het huishouden doen, werken, vrijetijdsbesteding of vervoer.

U kunt dan vragen hebben als:

– Ik zou makkelijker willen lopen, niet struikelen.
– Ik heb moeite om wat te pakken met mijn handen. Daardoor kan ik niet meer werken, schrijven. Fietsen lukt niet goed. Wat kan ik daaraan doen?
– Is er een sport die ik kan uitoefenen? Kan ik in mijn vrije tijd wat leuks doen?

Een aandoening met verschillende problemen dus. Revalidatiebehandeling kan u mogelijk daarbij helpen. Als er een indicatie wordt gesteld door een revalidatiearts kunt u namelijk hulp krijgen van verschillende soorten behandelaars. Van een fysiotherapeut, een ergotherapeut, een maatschappelijk werker, een psycholoog en een bewegingsagoog. Een instrumentmaker kan betrokken worden voor het maken van een spalk. Zo worden uw verschillende problemen aangepakt.

Wat houdt de behandeling bij het RRC in?

Tijdens revalidatie leert u om alledaagse handelingen zo zelfstandig mogelijk uit te voeren. Dat kan door de arm of het been met GBS te trainen. Maar meestal door activiteiten op een andere manier aan te leren. En dan zijn er nog hulpmiddelen die u kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld een goede enkelvoetorthese (spalk) voor als het lopen moeilijk gaat, kleine hulpmiddelen voor in de keuken of voor aan-en uitkleden. Wij leren u er ook mee omgaan. U kunt ook hulp krijgen op het gebied van vrije tijd, uw werk weer oppakken, dagbesteding, sociale voorzieningen en financiële regelingen. Alles om zo veel mogelijk uw leven weer op te pakken.

Werken aan uw doelen
U stelt samen met de revalidatiearts en de behandelaars uw hulpvragen vast, waarna wij met u gaan nadenken over wat u kunt bereiken. U weet vast wel wat u graag zou willen. Als u voor uzelf weet wat u wilt, dan gaan de therapeuten daar samen met u naartoe werken. Zolang het binnen uw mogelijkheden ligt natuurlijk. Als u het moeilijk vindt om doelen te bedenken, helpen we u daar natuurlijk bij.

Hoe lang duurt de behandeling?

De duur van de revalidatie verschilt per persoon. Van alleen het laten maken van bv een enkelvoetorthese (beenspalk) waarvoor u enkele keren op het spreekuur van de revalidatiearts komt samen met de instrumentmaker tot uitgebreide revalidatiebehandeling. Gemiddeld duurt een poliklinische revalidatieperiode vier maanden.

Wat vraagt de behandeling van u?

Voor de behandeling vragen we u twee tot drie keer per week naar het revalidatiecentrum te komen. Naarmate de behandeling vordert vragen we u meer en meer om zelf uw beslissingen te nemen. Dit principe noemen we ook wel ‘eigen regie’. We willen namelijk dat u ook na de behandeling in staat bent om goed met uw aandoening om te gaan. Zelf afwegingen te maken en oplossingen te vinden. Wíj doen het niet voor u. We leren u om het zélf te doen.

Feedback
Wij geloven dat u zelf uiteindelijk het beste weet wat goed voor u is. Wat voor u het beste werkt. Daarom horen we het graag als u aanvullende ideeën heeft voor uw behandeling. Wij vinden het fijn als u meedenkt. Ook horen we het graag als u twijfels heeft over de aanpak. Of als het contact met een behandelaar niet helemaal lekker loopt. Schroom vooral niet om het ter sprake te brengen.

Feedback en praktische informatie

Feedback
Wij geloven dat u zelf uiteindelijk het beste weet wat goed voor u is. Wat voor u het beste werkt. Daarom horen we het graag als u aanvullende ideeën heeft voor uw behandeling. Wij vinden het fijn als u meedenkt. Ook horen we het graag als u twijfels heeft over de aanpak. Of als het contact met een behandelaar niet helemaal lekker loopt. Schroom vooral niet om het ter sprake te brengen.

Praktische informatie die u nodig kunt hebben voor u revalidatie vindt u hier.

Wat is GBS?

Het Guillain-Barré syndroom (GBS) is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam zich keert tegen weefsels en cellen die lichaamseigen zijn. Het lichaam breekt daarbij zijn eigen kracht af en de afweer tegen cellen en weefsels die wél schadelijk kunnen zijn.

GBS komt zowel bij mannen als vrouwen voor en op alle leeftijden. In Nederland krijgen per jaar 200 tot 300 mensen GBS.

Verschijnselen
Zoals ook bij polyneuropathie is aangegeven is er bij GBS sprake van verlamming of zwakte van de spieren. Ook is het gevoel anders. Hoe erg iemand last heeft van de verschijnselen die bij GBS horen, kan erg verschillen. Sommige mensen hebben lichte verschijnselen, anderen hebben een complete verlamming.

De ziekte kan iemand ineens overvallen. Mensen schrikken dan van de verschijnselen of worden emotioneel. Als duidelijk is wat er aan de hand is, is dat gelukkig al snel minder. Het RRC zorgt dan ook dat u zo snel mogelijk aan de slag gaat met de diagnose, zodat u die kunt accepteren en aan uw herstel kunt werken.

Herstel
Van GBS kunt u volledig herstellen. Dat kan in een paar weken of maanden, maar soms kan het ook jaren duren. Er kunnen ook in een later stadium wat klachten ontstaan zoals pijn, moeheid en een slechter uithoudingsvermogen