A-Z Behandelingen

Voetafwijkingen

Voetafwijkingen

Voetafwijkingen komen veel voor. Ze hoeven geen problemen te geven. Soms doen ze dat wel of kunnen we voorzien dat er problemen gaan ontstaan. In een voet zitten veel structuren die klachten kunnen geven: botten, zenuwen, spieren en bindweefsel en de huid. Zo zijn er veel mensen met doorgezakte voeten die erg veel pijn kunnen hebben of mensen met een hielspoor.

Wat houdt de behandeling bij het RRC in?

De revalidatiearts en de schoenmaker kijken samen met u naar wat de beste oplossing is om u van uw klachten af te laten komen. Het kan zijn dat een goede steunzool voldoende is. Maar het kan ook zijn dat we de oplossing moeten zoeken in aanpassingen in en aan de schoen. Soms kan dat met uw eigen schoen, soms moeten we uitwijken naar meer aangepaste schoenen. De schoen moet bij uw voet moet passen, niet uw voet bij uw schoen. De beoordeling vindt meestal plaats tijdens het schoenmakerspreekuur, zowel in Leiden als in Alphen aan den Rijn.

Hoe lang duurt de behandeling?

De duur van de revalidatie hangt af van de ernst van uw voetafwijking. De eerste keer krijgt u een gesprek met de revalidatiearts en de schoenmaker. Daarna gaat u een schoenaanpassingstraject in en tenslotte wordt u weer gezien door de revalidatiearts met de schoenmaker om het resultaat te bespreken en te bezien of het aan de verwachtingen voldoet.

Aanmelding en vergoeding

U heeft een doorverwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist.

Voor schoenaanpassingen en steunzolen wordt door de ziektekostenverzekering een eigen bijdrage gevraagd van ongeveer 135 euro. De rest van de kosten wordt vergoed.