A-Z Behandelingen

SMA

Wat is SMA?

Spinale spieratrofie of spinale musculaire atrofie (SMA) is de verzamelnaam voor een bepaalde groep zogenaamde neuromusculaire aandoeningen (NMA). Dat zijn aandoeningen die te maken hebben met zenuwen (neuro) en spieren (musculair). De meeste neuromusculaire aandoeningen komen weinig voor. SMA dus ook.

Verschijnselen
Als u last heeft van SMA werken uw zenuwcellen niet goed. Deze zenuwcellen, die zorgen dat u goed kunt bewegen kunnen de signalen aan de spieren niet goed doorgeven. Het gevolg is verlamming van meestal de bovenarmen en bovenbenen, aan beide kanten. Ook worden uw spieren steeds dunner.

Wat houdt de behandeling van SMA bij het RRC in?
Wij behandelen SMA als neuromusculaire aandoening.

Wat is NMA?

NMA is de verzamelnaam voor neuro-musculaire aandoeningen, een grote groep aandoeningen die ook wel spierziektes worden genoemd. Vaak zijn echter ook de zenuwen aangedaan. Een NMA kan vérgaande gevolgen voor u hebben. Misschien heeft u moeite met uw dagelijkse verzorging, en met bewegen in het algemeen. Het kan ook voorkomen dat u emotioneel anders functioneert. U heeft waarschijnlijk allerlei vragen over uw beperkingen en mogelijkheden en hoe u weer zo zelfstandig mogelijk kunt leven. Hiervoor kunt u bij ons terecht.

Onder NMA horen verschillende aandoeningen. De diagnoses die bij het RRC worden behandeld staan in het ABC. Klik op de beginletter van een aandoening en u vindt de bijbehorende informatie.

Hoe lang duurt de behandeling?

Hoe langt duurt de behandeling?
Hoe lang uw behandeling bij het RRC duurt, verschilt per persoon. Meestal blijft u onder controle. Dit hoeft echter niet te betekenen dat u heel vaak naar ons toe komt. Als er meer behoefte is aan hulp, komt u vaker, als die behoefte kleiner is, dan komt u alleen wanneer dat weer nodig is.

Voor wie is revalidatie bij het RRC geschikt?

Revalidatie bij het RRC is zinvol als uw aandoening u ernstig beperkt in uw dagelijks leven. Als u weinig of steeds minder zelf kunt doen. Het RRC heeft de expertise in huis om samen met u aan zoveel mogelijk zelfstandigheid te werken. Zo houdt u de regie over uw eigen leven.

Feedback en informatie

Feedback
Wij geloven dat u uiteindelijk zelf het beste weet wat goed is. Wat voor u het beste werkt. Daarom horen we het graag als u aanvullende ideeën heeft voor de behandeling. Wij vinden het fijn als u meedenkt. We horen het ook graag als u twijfels heeeft over de aanpak. Of als het contact met een behandelaar niet helemaal lekker loopt. Schroom vooral niet om het ter sprake te brengen.

Klik hier om naar het formulier te gaan.

Praktische informatie
Informatie over allerlei praktische zaken die met uw revalidatie te maken hebben, vindt u hier.

Jaarlijks onderzoek: ‘NMA Carrousel’

Met een uitgebreide (jaarlijkse) controle bij het Rijnlands Revalidatie Centrum  helpen wij u om een actueel beeld te krijgen van uw gezondheidstoestand en te  inventariseren of u ondersteuning nodig heeft (van het RRC of elders). U kunt vragen stellen en/ of advies ontvangen. Op die manier pakt u eventuele problemen in een vroeg stadium aan.

Wat houdt de controle in?
Gedurende één dag heeft u afspraken met verschillende behandelaren. De revalidatiearts, de fysiotherapeut, de ergotherapeut, de maatschappelijk werker en de diëtist hebben ieder vanuit zijn of haar expertise een gesprek met u en verrichten zo nodig lichamelijk onderzoek. Op indicatie spreekt ook de logopediste met u. Op deze manier wordt uw algehele functioneren goed in kaart gebracht.

Meer informatie over de ‘NMA Carrousel’ leest u in de folder. Zie onze pagina met folders.