A-Z Behandelingen

Plexus brachialis neuropathie

Wat is Plexus brachialis neuropathie?

Zie NA

Wat is NA?

NA (neuralgische amyotrofie) is ook bekend als plexus brachialis neuropathie. Letterlijk betekent het ‘een met zenuwpijn gepaard gaand niet meer groeien van de spieren’. Iemand met NA heeft aanvallen van pijn in de schouder, arm en/of hand, die gevolgd worden door een gehele of gedeeltelijke verlamming van de spieren in die lichaamsdelen. De aanvallen keren steeds terug.

Verschijnselen
Als u NA heeft, zijn er zenuwen beschadigd. Daardoor kunt u de volgende klachten hebben:

  • pijn
  • verlies van spierkracht

Minder vaak:

  • een ander gevoel in de huid
  • een andere doorbloeding van de huid
  • pijn in en uitval van het been
  • heesheid of moeite met slikken
  • benauwdheid bij bukken en plat liggen

De eerste drie weken van de aandoening zijn zeer pijnlijk. Gelukkig zakt de pijn daarna. Toch kunt u na die eerste periode restpijn hebben. Ruim de helft van de mensen met NA krijgt spierpijn die lastig te bestrijden is. Dat komt door overbelasting van de spieren die zijn aangedaan door de NA en de spieren die het werk van de aangetaste spieren moeten overnemen.

NA wordt bij het RRC behandeld als neuro-musculaire aandoening (NMA). Meer informatie over NMA en de behandeling daarvan vindt u hier.