A-Z Behandelingen

Myositis

Wat is myositis?

Wat is ‘inclusion body’-myositis?
‘Inclusion body’-myositis ofwel sporadische ‘Inclusion body’-myositis (sIBM) is een chronische ziekte. Mensen met sIBM hebben ontstekingen in de spieren aan de voorkant van de dijen, de onderarmen en de onderbenen. Door de ontstekingen worden de spieren dunner en slapper. De ziekte komt niet zo vaak voor en meestal bij mannen van boven de 50 jaar. De oorzaak van sIBM is nog niet wetenschappelijk vastgesteld.

Verschijnselen

  • langzaam zwakker worden van de spieren van met name de voorkant van de dijen en de onderbenen (problemen met opstaan en (trap)lopen)
  • zwakker wordende van de onderarmspieren die zorgen voor de beweging van polsen en vingers (moeite met het pakken en vasthouden van dingen)
  • minder kracht in de keelspieren (problemen met slikken)

De ziekte veroorzaakt geen pijn.

Er zijn nog twee vormen van myositis, die we bij het RRC zeldzaam zien, maar die we wel behandelen:

  • Polymyositis (PM)
    PM is een chronische ziekte waarbij meerdere spieren, vooral in de bovenarmen en -benen, ontsteken. Hierdoor worden spiervezels aangetast waardoor soms pijn en vaak krachtverlies optreedt. Medicijnen en een revalidatietraject zijn doorgaans de insteek bij de behandeling van PM. Polymyositis is komt bij ongeveer 10 op de 100.000 mensen voor, op elke leeftijd. PM is niet is niet erfelijk en niet besmettelijk.
  • Dermatomyositis (DM)
    DM is een vorm van polymyositis. De aandoening geeft naast spierontstekingen, huidafwijkingen rondom de ogen en op de knokkels van de handen. De plekken doen soms pijn of jeuken. De ziekte kan zich op alle leeftijden openbaren maar komt vooral voor bij kinderen tussen de vijf en vijftien jaar en bij mensen op middelbare leeftijd.

Wat houdt de behandeling van Myositis bij het RRC in?
Myositis is een zogenaamde neuromusculaire aandoening (NMA). Voor informatie over de behandeling daarvan klikt u hier.