A-Z Behandelingen

Myasthenia gravis

Wat is Myasthenia Gravis (MG)?

Myasthenia gravis (MG) is een neuromusculaire aandoening (NMA): een aandoening aan spieren en zenuwen. Bij MG is het contact tussen de zenuwen en de spieren is verstoord. Als alles goed werkt, zorgt een bepaalde stof (acetylcholine) voor de communicatie tussen zenuwen en spieren. De zenuw maakt de stof aan. De spier heeft daar speciale ontvangers voor. Bij MG zijn deze ontvangers kapot of werken ze niet goed. Het immuunsysteem/afweersysteem ziet dan de ontvangers niet als lichaamseigen, en dus veilig, maar als een bedreiging. Ze worden dan ook afgebroken.

Een van de meest kenmerkende verschijnselen van MG is weinig kracht in de spieren. Niet elke persoon met MG heeft daar overigens even veel last van. Bovendien kunnen mensen met MG tijdelijk minder klachten hebben. MG maakt de spieren namelijk zwakker als ze langdurig worden gebruikt. Na een periode rust van rust herstellen de spieren zich (voor een deel) weer.

Verschijnselen
Niet iedereen heeft last van dezelfde klachten. Voorbeelden zijn:

  • moeilijkheden met ademen, kauwen of slikken
  • dubbel zien
  • slappe armen, handen en benen
  • zakkende onderkaak
  • slapte in de lippen
  • weinig mimiek
  • zakkende oogleden