A-Z Behandelingen

Meningeoom

Wat is een meningeoom?

Een meningeoom is een tumor die groeit vanuit het hersenvlies. Hij kan dan ook overal in het hoofd waar dat vlies zit voorkomen. Vrouwen hebben dit soort tumor vaker dan mannen. Een meningeoom groeit over het algemeen langzaam.
Hersenen hebben de tijd zich aan te passen aan de groeiende tumor. Hierdoor worden de gevolgen ervan vaak pas langzaam duidelijk. Voordat een meningeoom wordt ontdekt kan hij dus al best groot zijn. Een meningeoom is goedaardig en blijft dat meestal ook.

Gevolgen
Zoals gezegd kunnen de gevolgen lang op zich laten wachten, of wordt in het begin niet herkend dat ze bij een hersentumor horen. Voorbeelden zijn:

  • langzame karakterveranderingen
  • uitval van functies
  • slechter ruiken, horen of zien
  • hoofdpijn
  • misselijkheid
  • epileptische aanvallen

Als u een meningeoom heeft, kan hersenenschade optreden door de druk van de tumor op het omliggende hersenweefsel. Bij het RRC behandelen wij niet uw tumor op zich. Dat gebeurt in het ziekenhuis. De neurochirurg verwijdert de tumor tijdens een operatie. Dat is nodig om verdere verdrukking van de hersenen te voorkomen. Helaas treedt soms tijdens de operatie van een meningeoom hersenenschade op. Dat kan komen doordat de tumor bij u op een heel moeilijke plek zit, waar de chirurg alleen bij kan als hij door gezond hersenweefsel heen snijdt. Of doordat er een complicatie is, zoals bijvoorbeeld een bloeding in het operatiegebied. Deze complicaties zijn zeldzaam en de neurochirurg bespreekt het risico hierop met u voor de operatie.

Wij concentreren ons op uw herstel na de operatie. Wij kunnen op dat moment in kaart brengen of er schade is ontstaan aan de hersenen. Dat kan zichtbare schade zijn, zoals een verlamming, maar ook onzichtbare gevolgen zijn mogelijk. Wij kunnen u adviseren hoe u het beste kunt revalideren.

Een meningeoom valt onder het niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Voor meer informatie over de behandeling van NAH kijkt u hier.