A-Z Behandelingen

Hypermobiliteit

Wat is hypermobliteit?

In het hele lichaam zit rond veel organen bindweefsel. Dit houdt die organen compact. Zo ook bij gewrichten. Het zorgt voor de voeding van een gewricht en dat het gewricht niet uit elkaar valt. Maar bij sommige mensen is dat bindweefsel makkelijker dan normaal uit te rekken. Dan merken we dan bijvoorbeeld dat zo’n gewricht dan heel makkelijk te buigen of te overstrekken is. Dat noemen we hypermobiliteit of hyperlaxiteit. Omdat bindweefsel in het hele lichaam zit kan het op meer plaatsen overrekkingsverschijnselen geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de darmen en het hart (hartzakje).

Als we die gewrichten niet overbelasten kunnen de verschijnselen zoals pijn erg meevallen. Maar veel mensen gebruiken die hypermobiliteit juist wel, zoals bij sport of het werk/huishouden. In de loop der jaren worden de verschijnselen dan steeds erger en op den duur raken de gewrichten overbelast. Dit kan dan pijnklachten gaan veroorzaken.

Veel voorkomende klachten zijn:

  • Frequent verzwikken van de enkels
  • Knieklachten, meestal bij fietsen, hurken en traplopen
  • Terugkerende polsklachten
  • Stekende schouderpijn bij reiken en werken boven het hoofd
  • Lage rugklachten

Voor wie is revalidatie zinvol?

Revalidatie is zinvol voor u als uw hypermobiliteit u beperkt in uw leven doordat de pijnklachten toenemen. Als u problemen heeft met bijvoorbeeld het huishouden, uw werk en hobby’s. En als u vragen heeft als:

– Ik zou eigenlijk weer wat aan beweging willen doen, maar hoe kan dat met die pijn? En welke sport is voor mij geschikt?
– Ik heb moeite met allerlei dingen in het huishouden. Kan dat misschien makkelijker?
– Het is voor mijn gezin ook niet eenvoudig dat ik beperkt ben. Hoe kunnen we hiermee omgaan?
– Ik ging er vroeger graag op uit. Zou dat weer kunnen? Zijn er oplossingen voor mijn vervoersproblemen?

Wat houdt de behandeling bij het RRC in?

Door hypermobiliteit kunnen alledaagse bezigheden een grote opgave zijn. Bijvoorbeeld wassen, aankleden, eten, het huishouden doen en werken. Tijdens revalidatie leert u om de activiteiten die problemen opleveren zo zelfstandig mogelijk uit te voeren en op een manier die u zo min mogelijk belast.

Therapie
Dat kan bijvoorbeeld door de rompstabiliteit te trainen en uw conditie op te bouwen met fysiotherapie. Het kan ook door betere technieken aan te leren. U leert dan bijvoorbeeld hoe u iets moet tillen en hoe u uw energie beter kunt benutten door de dag heen en gedurende de week. Daardoor wordt u sterker en gaan de allerdaagse handelingen u makkelijker af zonder overbelasting van de gewrichten. Sommige patiënten met hypermobiliteit hebben moeite om hun lichaam goed aan te voelen doordat in het gewrichtskapsel ook gevoelssensoren zitten. Daarvoor hebben we ook nog, indien nodig, andere therapievormen (bijvoorbeeld haptotherapie).

Hulpmiddelen en voorzieningen
Dan zijn er nog hulpmiddelen die u bij uw dagelijkse bezigheden kunnen helpen. U krijgt van ons hulp bij het aanvragen van eventuele hulpmiddelen en voorzieningen en wij leren u er ook mee omgaan. Tijdens revalidatie kijken we u ook naar uw sportmogelijkheden. We helpen u een sport te vinden die u na revalidatie kunt blijven doen.

Mentaal
Naast hulp bij het lichamelijke deel van uw aandoening, bieden wij u ook mentale ondersteuning. Door uw aandoening kan er veel veranderen in uw leven en dat van de mensen om u heen. Tijdens de revalidatie kunnen u en uw naasten hierbij hulp krijgen van een maatschappelijk werker en een psycholoog.

Werken aan uw doelen
U stelt samen met de revalidatiearts en de behandelaars uw doelen vast. U weet vast wel wat u graag zou willen. Bijvoorbeeld een sport oppakken. Als u voor uzelf weet wat u wilt, dan gaan de therapeuten daar samen met u naartoe werken. Zolang het binnen uw mogelijkheden ligt natuurlijk. Als u het moeilijk vindt om doelen te bedenken, helpen we u daar natuurlijk bij.

Hoe lang duurt de behandeling?

De duur van de revalidatie kan erg verschillen. Het is afhankelijk van uw hulpvragen en de doelen die we voor uw revalidatie stellen. Gemiddeld duurt de revalidatie vier maanden.

Wat vraagt de behandeling van u?

Voor de behandeling vragen we u zo’n drie keer per week naar het revalidatiecentrum te komen. Naarmate de behandeling vordert vragen we u meer en meer om zelf uw beslissingen te nemen. Dit principe noemen we ook wel ‘eigen regie’. We willen namelijk dat u ook na de behandeling in staat bent om goed met uw aandoening om te gaan. Zelf afwegingen te maken en oplossingen te vinden. Wíj doen het niet voor u. We leren u om het zélf te doen.

Feedback
Wij geloven dat u zelf uiteindelijk het beste weet wat goed voor u is. Wat voor u het beste werkt. Daarom horen we het graag als u aanvullende ideeën heeft voor uw behandeling. Wij vinden het fijn als u meedenkt. Ook horen we het graag als u twijfels heeft over de aanpak. Of als het contact met een behandelaar niet helemaal lekker loopt. Schroom vooral niet om het ter sprake te brengen.

Aanmelding en vergoeding

Voor revalidatie heeft u een doorverwijzing nodig van uw arts (huisarts of medisch specialist).

Uw zorgverzekering vergoedt de behandeling.