A-Z Behandelingen

Hypermobiliteit

Wat is hypermobliteit?

In het hele lichaam zit rond veel organen bindweefsel. Dit houdt die organen compact. Zo ook bij gewrichten. Het zorgt voor de voeding van een gewricht en dat het gewricht niet uit elkaar valt. Maar bij sommige mensen is dat bindweefsel makkelijker dan normaal uit te rekken. Dan merken we dan bijvoorbeeld dat zo’n gewricht dan heel makkelijk te buigen of te overstrekken is. Dat noemen we hypermobiliteit of hyperlaxiteit. Omdat bindweefsel in het hele lichaam zit kan het op meer plaatsen overrekkingsverschijnselen geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de darmen en het hart (hartzakje).

Als we die gewrichten niet overbelasten kunnen de verschijnselen zoals pijn erg meevallen. Maar veel mensen gebruiken die hypermobiliteit juist wel, zoals bij sport of het werk/huishouden. In de loop der jaren worden de verschijnselen dan steeds erger en op den duur raken de gewrichten overbelast. Dit kan dan pijnklachten gaan veroorzaken.

Veel voorkomende klachten zijn:

  • Frequent verzwikken van de enkels
  • Knieklachten, meestal bij fietsen, hurken en traplopen
  • Terugkerende polsklachten
  • Stekende schouderpijn bij reiken en werken boven het hoofd
  • Lage rugklachten

Voor wie is revalidatie zinvol?

Revalidatie is zinvol voor u als uw hypermobiliteit u beperkt in uw leven doordat de pijnklachten toenemen. Als u problemen heeft met bijvoorbeeld het huishouden, uw werk en hobby’s. En als u vragen heeft als:

– Ik zou eigenlijk weer wat aan beweging willen doen, maar hoe kan dat met die pijn? En welke sport is voor mij geschikt?
– Ik heb moeite met allerlei dingen in het huishouden. Kan dat misschien makkelijker?
– Het is voor mijn gezin ook niet eenvoudig dat ik beperkt ben. Hoe kunnen we hiermee omgaan?
– Ik ging er vroeger graag op uit. Zou dat weer kunnen? Zijn er oplossingen voor mijn vervoersproblemen?

Wat houdt de behandeling bij het RRC in?

Door hypermobiliteit kunnen alledaagse bezigheden een grote opgave zijn. Bijvoorbeeld wassen, aankleden, eten, het huishouden doen en werken. Tijdens revalidatie leert u om de activiteiten die problemen opleveren zo zelfstandig mogelijk uit te voeren en op een manier die u zo min mogelijk belast.

Therapie
Er is geen specifieke behandeling voor hypermobiliteit. Afhankelijk van de problemen die u ervaart en de hulpvragen die u heeft, zullen wij samen met u bespreken welke therapie passend is. Als u veel negatieve gevolgen van de pijn ervaart, bespreken wij met u of Pijnrevalidatie (zie Behandeling Chronisch Pijn) zinvol voor u is. Het kan ook zijn dat u vooral vragen heeft over eventuele voorzieningen en dan zullen we met u bespreken welke begeleiding daarvoor nodig is.

Hoe lang duurt de behandeling?

Dat is afhankelijk van de behandeling die u krijgt.

Wat vraagt de behandeling van u?

Als u in aanmerking komt voor Pijnrevalidatie (zie Chronische pijn): het revalidatieprogramma is intensief en vraagt een actieve inbreng van uzelf. De behandeling vraagt van u om gedurende vier maanden gemiddeld drie tot zeven-en-een-half uur per week naar het revalidatiecentrum te komen, verspreid over drie of vier dagen. Daarnaast is het belangrijk dat u tijd en ruimte heeft voor het doen van huiswerk en oefeningen. Ook heeft u tijd nodig om alle informatie te verwerken en toe te passen in uw dagelijks leven. Daarom lukt het meestal niet om naast het revalidatieprogramma meer dan twaalf uur per week te werken. Uiteindelijk beslist de bedrijfsarts hoeveel u kunt werken tijdens het revalidatieprogramma. Het is belangrijk dat u vooraf afspraken maakt met de mensen om u heen en uw eventuele bedrijfsarts om tijd en ruimte voor uzelf te creëren om het revalidatieprogramma te volgen.

Als u niet voor pijnrevalidatie in aanmerking komt, zal de arts andere behandelingsvormen met u bespreken, die meestal extern zijn.

Aanmelding en vergoeding

Voor pijnrevalidatie is een verwijsbrief van een (huis)arts nodig. Dat kan uw huisarts of specialist zijn. Hij of zij mag de aanmeldingsbrief naar onze locatie in Alphen aan den Rijn of onze locatie in Leiden.

Uw zorgverzekeraar vergoedt pijnrevalidatie.