A-Z Behandelingen

HMSN

Wat is HMSN?

HMSN (Hereditaire motorische en sensorische neuropathie) heet ook wel de ziekte van Charcot-Marie-Tooth. Het is een erfelijke aandoening. Bij deze ziekte ontstaat langzaam maar zeker schade aan de zenuwen. Het eerst merkt u dat aan de langste zenuwbanen; die van de armen en de benen. We noemen dit polyneuropathie.

Neuropathie betekent ziekte van de zenuw. Daardoor kan iemand met HMSN zijn of haar spieren minder goed gebruiken. Of heeft hij minder gevoel. Dat komt omdat de gevoelssignalen niet goed bij de hersenen terechtkomen.
Er zijn verschillende typen HMSN. Hier gaat het over de volwassen vorm. Voor de kindervorm klikt u hier. Voor gedetailleerde informatie over alles typen HMSN gaat u naar de website van de Vereniging voor Spierziekten Nederland.

Verschijnselen
Niet iedere patiënt heeft dezelfde klachten. Symptomen kunnen zijn:

  • problemen bij het lopen door verlies aan spierkracht in de voeten en onderbenen, struikelen
  • minder evenwicht bij stilstaan
  • minder spierkracht in onderarmen en handen
  • op de buitenkant van de voeten lopen
  • moeheid
  • minder gevoel
  • dunnere vingers en polsen en minder ‘pakkracht’

Wat houdt de behandeling van HMSN bij het RRC in?
HMSN is een zogenaamde neuropathie. Voor informatie over de behandeling daarvan klikt u hier.