A-Z Behandelingen

Handletsel

Oorzaken van handletsel/ polsletsel

Letsels in de hand of pols kunnen ontstaan als gevolg van:

  • een ziekte, zoals reuma, CRPS of de ziekte van Dupuytren
  • een ongeval, zoals een breuk, snijwond, kneuzing of een dierenbeet
  • een aangeboren afwijking
  • overbelasting

Soms is de oorzaak niet bekend.

Voor wie is revalidatie zinvol?

Revalidatie is zinvol voor u als uw handletsel u beperkt in uw leven. Als u moeite heeft met bijvoorbeeld het huishouden, uw werk en hobby’s. En als u vragen heeft als:

  • Ik heb moeite met het pakken van spullen, typen, openen van potten/flessen, handen geven en auto rijden. Kan ik dat weer leren? En zou een spalk goed zijn voor mij?
  • Mijn hand is overgevoelig/ik voel tintelingen/ik voel juist helemaal niets in mijn hand. Kan ik daar iets aan doen?
  • Ik heb een letsel/operatie meegemaakt. Moet ik nu oefenen met mijn hand?
  • Ik kan mijn vingers/de pols niet meer volledig bewegen. Wat zou ik daarmee kunnen doen?

Als u met dit soort problemen kampt, bent u gebaat bij een intensieve revalidatiebehandeling in het RRC. Tijdens revalidatie krijgt u namelijk hulp van verschillende soorten behandelaars. Van een revalidatiearts, een handtherapeut/
ergotherapeut, een fysiotherapeut, en als nodig een bewegingsagoog, een maatschappelijk werker of een psycholoog. Samen pakken zij uw verschillende problemen aan. In ieder geval de lichamelijke problemen, maar eventueel ook de mentale én de sociale.

Wat houdt de behandeling bij het RRC in?

In de eerste plaats zult u terecht komen bij de revalidatiearts en de handtherapeut. De handtherapeut is gespecialiseerd in hand- en polsletsel. Samen met de behandelaars zult u bekijken wat er nodig is om uw hand zo goed mogelijk te laten werken. Ook leert u uw hand opnieuw te gebruiken bij uw dagelijkse bezigheden en werk. Daarvoor krijgt u instructies of oefeningen.

Spalk en hulpmiddelen
Het is ook mogelijk dat u een spalk krijgt. De handtherapeut of ergotherapeut kan eventueel een spalk op maat maken. Soms kunnen hulpmiddelen u bij uw dagelijkse bezigheden helpen. U kunt deze vaak uitproberen in het revalidatiecentrum.

Mentaal
Naast hulp bij het lichamelijke deel van uw aandoening, kunnen wij ook mentale ondersteuning bieden door een maatschappelijk werker of psycholoog.

Werken aan uw doelen
U stelt samen met de revalidatiearts en de behandelaars uw doelen vast. U weet vast wel wat u graag zou willen. Bijvoorbeeld: ik beweeg mijn pols weer volledig, zodat ik bennenkort weer kan fietsen en werken. Als u voor uzelf weet wat u wilt, dan gaan de therapeuten daar samen met u naartoe werken. Zolang het binnen uw mogelijkheden ligt natuurlijk. Als u het moeilijk vindt om doelen te bedenken, helpen we u daar natuurlijk bij.

Hoe lang duurt de behandeling?

De duur van de revalidatie kan heel erg verschillen tussen patiënten, omdat het afhankelijk is van de persoonlijke hulpvragen en doelen die we stellen. De duur varieert meestal tussen drie weken en vijf maanden.

Wat vraagt de behandeling van u?

Voor de behandeling vragen we u een of twee keer per week, naar het revalidatiecentrum te komen. Door middel van goede voorlichting en instructies, stellen we u in staat om steeds meer zelf te oefenen en uw beslissingen te nemen. We leren u om het zelf te doen.

Feedback
Wij geloven dat u zelf ook weet wat goed voor u is. Daarom horen we het graag als u aanvullende ideeën heeft voor uw behandeling. Wij vinden het fijn als u meedenkt. Ook horen we het graag als u twijfels heeft over de aanpak. Of als het contact met een behandelaar niet helemaal lekker loopt. Schroom vooral niet om het ter sprake te brengen.

Aanmelding en vergoeding

Voor revalidatie heeft u een doorverwijzing nodig van uw arts (huisarts of medisch specialist). Uw zorgverzekering vergoedt de behandeling.