A-Z Behandelingen

CP

Wat is CP?

Cerebrale parese (CP) is een verzamelnaam voor verschillende beschadigingen aan het zenuwstelsel. U kunt hierdoor problemen krijgen met de aansturing van de spieren (welke spier schakel je in voor welke beweging), de kracht van de spieren en de spierspanning. Iemand met CP kan dan ook minder gemakkelijk bewegen. Als u CP heeft zijn de spieren soms zo verkrampt dat u uw armen en benen niet helemaal kunt buigen of strekken.

Verschijnselen bij het ouder worden met CP
Niet iedereen heeft even veel last van CP bij het ouder worden. Maar de volgende extra verschijnselen kunnen voorkomen:

 • vergroeiingen van botten en gewrichten en daardoor artritis
 • meer spierpijn
 • problemen met lopen door pijn in spieren en gewrichten
 • incontinentie (plas en ontlasting niet kunnen ophouden)
 • dagelijkse verzorging die meer moeite kost
 • somberheid
 • minder uithoudingsvermogen
 • slechter evenwicht

Bij het RRC leren wij u zoveel mogelijk zelf te (blijven) doen. U houdt daarmee zover uw mogelijkheden dat toelaten de regie over uw eigen leven.

Wat houdt de behandeling van CP bij het RRC in?

Met onze behandelingen willen we zoveel mogelijk gevolgen van CP voorkomen. Dat betekent dat wij u op verschillende manieren helpen om bijvoorbeeld geen last te krijgen van vergroeiingen of om de spasticiteit te verminderen. Wij doen dat onder andere door u:

 • te trainen
 • hulpmiddelen te leren gebruiken
 • soms ook medicijnen te geven of een behandeling met Botulinetoxine (Botox).

Uiteindelijk leren wij u om (weer) zo zelfstandig mogelijk te leven, binnen de mogelijkheden die u heeft.

Lang niet iedereen hoeft een intensief revalidatietraject te volgen. Dat hangt af van hoeveel last u heeft. In het geval van cerebrale parese kan het soms al genoeg zijn als u eens oer jaar of eens per twee jaar naar onze revalidatiearts gaat.

Werken aan doelen
Het doel van revalidatie bij het RRC is om u in uw dagelijks leven zoveel mogelijk zelf te laten. Dit doen wij deels door u lichamelijk te trainen. We kunnen ook hulpmiddelen inzetten, zoals een spalk of een zithulp in de rolstoel.

Wij richten ons in onze revalidatietrajecten samen met u op door uzelf aangedragen doelen. Deze doelen formuleert u in overleg met ons, en rekening houdend met uw mogelijkheden. Wij werken dus niet aan het versterken van de spieren in het algemeen, maar gericht op wat u (weer) zou willen kunnen. Enkele voorbeelden:

 • wat voor werk past bij mij?
 • hoe kan ik mijn werk het beste (blijven) doen?
 • ik wil (weer) kunnen lopen of fietsen.
 • ik wil het huishouden zoveel mogelijk zelf kunnen doen
 • ik wil duidelijk kunnen maken wat ik wil, bijvoorbeeld door te werken met een spraakcomputer of een boekje.
 • ik wil zelf mijn tanden kunnen poetsen of me aankleden.
 • ik wil mijn hobby kunnen uitvoeren

Uw behandelteam en de duur van de behandeling

Elk mens is anders. En dus heeft elk mens andere soorten hulp nodig. Binnen het RRC werken we dan ook in behandelteams. Daarin zitten alleen die behandelaars die u nodig heeft. Zo hoeft u voor alle behandelingen maar naar één adres en kunnen alle therapeuten hun expertise optimaal inzetten. Ze overleggen met elkaar in teambesprekingen en uiteraard ook met u.

U krijgt een eigen, voor u op maat gemaakt behandelplan. In overleg met u zetten we daarin de doelen, en de therapeuten die u gaan helpen om die te behalen.

Onze revalidatieartsen hebben overigens een gezamenlijk spreekuur met de orthopedisch chirurgen van het LUMC. Soms kan een operatie voor u namelijk een optie zijn. Die optie wordt dan uitgebreid besproken, inclusief de voor- en nadelen en de doelen.

Hoe lang duurt de behandeling?
De behandelduur varieert per persoon. Wij kunnen dus niet precies aangeven hoe lang u bij ons revalideert.

Wat vraagt de behandeling van u?

Voor de behandeling vragen we u om meerdere keren per week naar het revalidatiecentrum te komen. Motivatie is daarbij belangrijk; revalidatie gaat niet vanzelf. Tijdens de behandeling vragen we u om steeds meer zelf te doen. Zoveel mogelijk regie hebben over uw eigen leven is tenslotte het grootste doel.

Voor wie is revalidatie zinvol?

Revalideren bij het RRC is voor u de juiste keuze:

 • als uw aandoening te specifiek of moeilijk is voor een eerstelijns fysiotherapeut
 • als er meerdere behandelaars tegelijk nodig zijn
 • als u trainbaar bent
 • als u ernstig wordt beperkt in uw dagelijks leven

Behandelvorm
Revalidatie voor CP-patiënten is bij het RRC poliklinisch. Dit betekent dat u op afspraak hierheen komt voor de behandelingen. Meer informatie over poliklinische revalidatie vindt u hier.

Praktische informatie en feedback

Praktische informatie
Allerlei praktische gegevens die u nodig kunt hebben voor uw revalidatie vindt u hier.

Feedback
Wij geloven dat u uiteindelijk zelf het beste weet wat goed voor u is. Wat voor u het beste werkt. Daarom horen we het graag als u aanvullende ideeën heeft voor uw behandeling. Wij vinden het fijn als u meedenkt. We horen het ook graag als u twijfels heeft over de aanpak. Of als het contact met een behandelaar niet helemaal lekker loopt. Schroom vooral niet om het ter sprake te brengen.

Klik hier om naar het formulier te gaan.