'Toen ik voor het eerst weer een stukje kon lopen, wist ik: het komt goed.'
Pauline Engels (64)
Veel van onze patiënten hebben last van continentieproblemen. Soms blijven ze echter onbesproken, bijvoorbeeld door schaamte. Terwijl onze continentieverpleegkundige u hiermee tijdens uw revalidatie goed kan helpen. Als uw continentieproblemen u belemmeren in uw dagelijks leven, schroom dan vooral niet om bij de revalidatiearts te vragen om een gesprek met onze continentieverpleegkundige. Zij is gespecialiseerd op dit gebied en denkt graag samen met u na over een oplossing.
De continentieverpleegkundige is er voor klinische en poliklinische patiënten van het RRC die klachten hebben op het gebied van urineverlies, veranderd plasgedrag door letsel of problemen met de ontlasting. Dit zijn klachten zoals:
Ook met vragen over het gebruik van materialen kunt u bij de continentieverpleegkundige terecht.
De continentieverpleegkundige stelt u eerst een aantal vragen om uw probleem in kaart te brengen. Om meer duidelijkheid te krijgen over de situatie kan zij u vragen om een aantal dagen (meestal 3) bij te houden wat bijvoorbeeld uw plas- en drinkgewoontes zijn.
Op het moment dat het probleem duidelijk is, zoekt de verpleegkundige samen met u naar oplossingen. Die kunnen uiteenlopen van informatievoorziening en lifestyle-adviezen tot advies over materiaalkeuze. Ook kan de continentieverpleegkundige u handelingen aanleren zoals katheteriseren.
Als u urine- of ontlastingsproblemen heeft, kunt u dit bij uw revalidatiearts of behandelaar aangeven. De revalidatiearts verwijst u door. Zodra u bent aangemeld, staat ook de afspraak met de continentieverpleegkundige op uw weekrooster. U kunt zich voor uw afspraak melden bij de receptie in de centrale hal. De receptioniste vertelt u dan waar u de continentie-verpleegkundige kunt vinden.