A-Z Behandelingen

Becker spierdystrofie (BMD)

Wat houdt de behandeling bij het RRC in?

Door de gewrichtsklachten kunnen alledaagse bezigheden een grote opgave zijn. Bijvoorbeeld zitten, traplopen, in de auto stappen, wassen, aankleden, eten, het huishouden doen en werken. Tijdens revalidatie leert u om de activiteiten die problemen opleveren zo zelfstandig mogelijk uit te voeren en op een manier die u zo min mogelijk belast.

Therapie
Dat kan bijvoorbeeld door uw rompstabiliteit te trainen en uw conditie op te bouwen. Het kan ook door betere technieken aan te leren. U leert dan bijvoorbeeld hoe u iets moet tillen of hoe u makkelijker kunt lopen door beter uw gewicht te verdelen. Of hoe u handelingen uitvoert waarbij u andere gewrichten, die niet pijnlijk zijn, belast in plaats van de aangedane. En hoe u uw energie beter kunt benutten door de dag heen en gedurende de week. Daardoor gaan de alledaagse handelingen u makkelijker af zonder overbelasting van de gewrichten. Sommige patiënten hebben moeite om hun lichaam goed aan te voelen. Daarvoor hebben we ook nog, indien nodig, andere therapievormen (bijvoorbeeld haptotherapie).

Hulpmiddelen
Dan zijn er nog hulpmiddelen die u bij uw dagelijkse bezigheden kunnen helpen. Denk hierbij aan spalken of kleine hulpmiddelen voor in uw dagelijks gebruik. Maar ook grote om uzelf bijvoorbeeld buiten te verplaatsen. U krijgt hulp bij het aanvragen van de hulpmiddelen en u kunt ze vaak bij ons uitproberen.

Dagelijkse bezigheden
Tijdens revalidatie kijken we ook samen met u naar sportmogelijkheden. We helpen u een sport te vinden die u na revalidatie kunt blijven doen. U kunt van ons ook hulp krijgen op het gebied van vrije tijd, werk, dagbesteding, sociale voorzieningen en financiële regelingen. Alles om zo veel mogelijk uw leven weer op te pakken.

Zwemmen
Als u een gewrichtsaandoening heeft, zijn veel sporten te belastend. Zwemmen is vaak wel prettig. In het RRC hebben we voor onze patiënten een zwembad met verwarmd water. Het warme water (32°C) maakt het bewegen prettiger voor uw gewrichten.

Werken aan uw doelen
U stelt samen met de revalidatiearts en de behandelaars uw doelen vast. U weet vast wel wat u graag zou willen. Bijvoorbeeld een stuk fietsen, een bepaalde hobby oppakken of iets op het gebied van werk. Als u voor uzelf weet wat u wilt, dan gaan de therapeuten daar samen met u naartoe werken. Zolang het binnen uw mogelijkheden ligt natuurlijk. Als u het moeilijk vindt om doelen te bedenken, helpen we u daar natuurlijk bij.

Wat is Becker spierdystrofie (BMD)?

Becker-dystrofie (BMD) is een erfelijke spierziekte. Het is een variant van Duchenne spierdystrofie, maar Becker heeft een minder ernstig verloop. Bij een kind met Becker spierdystrofie is de aanmaak van het eiwit dystrofine, dat nodig is voor de opbouw van spieren, niet voldoende. Bij Duchenne wordt het eiwit helemaal niet aangemaakt. Becker verloopt dan ook vaak wat minder heftig dan Duchenne. De ziekte komt bij ongeveer 1 op de 30.000 jongens voor.

Alleen jongens krijgen Becker spierdystrofie. Belangrijk om te weten is dat meisjes wel draagster kunnen zijn. Dat betekent dat ze de ziekte kunnen doorgeven op een volgende generatie. Daarom worden zussen van jongens met Duchenne of Becker spierdystrofie als ze dat willen hierop getest. Draagsters kunnen wel wat last hebben van spierkrampen en spierzwakte, maar veel minder dan jongens die de ziekte krijgen.

Verschijnselen
De verschijnselen van Becker spierdystrofie beginnen meestal als het kind tussen de 10 en 20 jaar is, maar soms ook pas op de volwassen leeftijd. Een paar voorbeelden:

  • spierpijn, bijvoorbeeld na weinig inspanning en steeds terugkerend.
  • spierkrampen en minder kracht vooral in bovenarmen en bovenbenen
  • slechter lopen (waggelend lopen en veel vallen)

Becker spierdystrofie wordt bij het RRC behandeld als een neuro-musculaire aandoening (NMA). Voor meer informatie over de behandeling daarvan klikt u hier.